top of page

Thomas Jansen NR en 9 medailles op NK junioren-4

Tijdens het NK Junioren lb van 15 t/m 18 juni 2017 behaalde Thomas Jansen in Eindhoven 9 medailles met 8 starts. Hij werd Nederlands kampioen junioren-4 op de 200m vlinderslag, 200m rugslag en 1500m vrije slag. Op de laatste afstand verbrak hij een kampioenschapsrecord van Pieter van den Hoogenband. Op de 5 km vrije slag verbrak hij een nationaal record 16-jarigen.


Iedere dag zorgde Thomas Jansen (net 16) voor een verrassing. Hij mag zich Nederlands kampioen noemen bij de 16-jarigen op de 200m vlinderslag en op de 200m rugslag. Op de rugslag verbeterde hij zijn tijd met 3,5 seconde in 2:08,66. Op 0,27 seconde na behaalde hij de limiet voor de EYOF (European Youth Olympic Festival).Record Van den Hoogenband en limiet EJK Open water

Allround zwemmer Thomas werd ook Nederlands kampioen 16-jarigen op de 1500m vrije slag. Op deze lange afstand had Thomas 2 weken geleden al een persoonlijk record (pr) gezwommen van 20 seconden, nu haalde hij nog eens 11 seconden van zijn tijd af. Hiermee verbrak Thomas het 27 jaar oude kampioenschapsrecord van Pieter van den Hoogenband. Het combinatielimiet voor de EJK Open water in Marseille haalde hij ruimschoots.

Thomas Jansen behaalde brons op de 200m wisselslag met een pr van 6 seconden. De 400m vrije slag werd ook beloond met een bronzen medaille. Tijdens de Regio kampioenschappen, 2 weken geleden, zwom hij op deze afstand een pr van 6 seconden en haalde daarbij één deel van de combinatie limiet voor de EJK open water. Nu zwom hij hier weer 2 seconden vanaf. Helaas kon Thomas zijn nationale titel op de zware 400m wisselslag niet verdedigen, omdat deze afstand heel ongelukkig stond gepland vlak voor de 5km vrije slag.


Nederlandse record 5km

Op de laatste dag van de NK Junioren werd in de pauze de NK 5km gezwommen. Hij zwom de 100 baantjes in 57:33,69 en verbrak hiermee het Nederlands record 16-jarigen met 1:07 (ruim 1 minuut). Deze lange afstand werd beloond met 2 medailles. Hij behaalde zilver bij de jongens tot en met 18 jaar en brons bij de senioren.

Naast de individuele nummers zwom Thomas tweemaal een estafette met het junioren-team van WVZ Zoetermeer. Alle twee goed voor een zilveren medaille. Dit bracht zijn totale score op 9 medailles. Deze zomer zal Thomas doortrainen om zich voor te bereiden op de EJK Open water.


11 views

Comments


bottom of page